ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Τρία «όχι» από τον κ. Μητσοτάκη.



Τρία «όχι» από τον κ. Μητσοτάκη

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης τούς έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα, ορίζοντάς τους, επί της ουσίας, μέλη μιας άτυπης επιτροπής εκλογικού αγώνα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία
Δεν θα προσέλθει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αν δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δεν είναι δεδομένος, δεν θα στηρίξει μια πρόταση για το Σκοπιανό που δεν είναι ικανοποιητική. Είναι μερικά μόνο από τα «όχι» που διεμήνυσε τα προηγούμενα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές και βάζοντας συνεχώς στο κάδρο την απουσία αρραγούς κυβερνητικής πλειοψηφίας για το ζήτημα – δηλαδή τον Πάνο Καμμένο.
Τουλάχιστον τρεις αρνήσεις –και μία σαφής καταγγελία προς την κυβέρνηση ότι διχάζει με αφορμή τις διαρροές του υπουργείου Εξωτερικών που ταύτιζαν την Εκκλησία με τη Χρυσή Αυγή–, με τις οποίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέστησε σαφές ότι η συζήτηση για το Σκοπιανό δεν είναι μια συζήτηση που αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά την κυβέρνηση. O κ. Μητσοτάκης επέστρεψε την μπάλα στο κυβερνητικό γήπεδο και δη σε αυτό του κυβερνητικού εταίρου, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μετατρέψει ένα εθνικό θέμα σε εσωκομματικό ζήτημα της Ν.Δ. και επιδιώκοντας ταυτόχρονα να συσπειρώσει το πιο δεξιό ακροατήριο.
Ανέβασε για την κυβέρνηση τον πήχυ «από το Βουκουρέστι και πάνω», εντάσσοντας στο πακέτο μιας λύσης όχι μόνο τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά και το εύρος χρήσης (erga omnes), όπως και συμφωνία που θα αντιμετωπίζει αλυτρωτικές ενέργειες από τη σκοπιανή πλευρά. Παράλληλα, περιόδευσε στη Μακεδονία στέλνοντας αντίστοιχα μηνύματα και εμφανίστηκε μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ξορκίζοντας με αυτό τον τρόπο τα σενάρια περί ίδρυσης «Λέγκας του Βορρά» στα δεξιά της Ν.Δ. με όχημα το Σκοπιανό. Προηγουμένως, υιοθέτησε μια στάση διακριτικής απόστασης για το ζήτημα συμμετοχής στελεχών του σε συλλαλητήρια για το ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι δεν την απαγορεύει, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ταυτόχρονα δεν την ενθαρρύνει. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσερχόταν σε μια πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να τον ενημερώσει, αν προηγουμένως δεν υπήρχε σαφής συμφωνία σε μία θέση με τον κ. Καμμένο. Και, βέβαια, οι διαφοροποιήσεις Καμμένου θα αναδεικνύονται σε κάθε ευκαιρία.
Στόχος, η συσπείρωση
Η πατριωτική στροφή και η στόχευση συσπείρωσης του δεξιότερου ακροατηρίου είναι σαφείς, και στην Πειραιώς θεωρούν ότι καθίστανται και επιβεβλημένες από τις εξελίξεις. Εξάλλου, το κεκτημένο του Βουκουρεστίου το είχε στηρίξει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Προφανώς αγγίζει περισσότερο τους δεξιότερους ψηφοφόρους και τα ανακλαστικά τους. Ομως, δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ. Τους αφορά όλους. Ακόμη και όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπογράμμισε στη σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών της περασμένης Τρίτης ο συντονιστής στρατηγικής και επικοινωνίας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση εντάσσει ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα στην προσπάθειά της να «ψαλιδίσει» τη νίκη της Ν.Δ. και την πρωθυπουργία Μητσοτάκη. Δεν έχει, όμως, λάβει υπ’ όψιν, ότι «στο 35% που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνονται οι περισσότεροι σε τέτοιους χειρισμούς και σε όσα κάνει ο Τσίπρας». Κοινώς, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζει στο ότι, όπως υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης, «το μισό του κόμμα δεν το νοιάζει καν αν τα Σκόπια ονομάζονταν Μακεδονία», ωστόσο στην Πειραιώς εκτιμούν ότι είναι λάθος του πρωθυπουργού να πιστεύει ότι πέραν του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%, οι υπόλοιποι ψηφοφόροι θα επικροτούσαν μια λύση άνευ όρων.
Ο συμβολισμός της ανάβασης του προέδρου της Ν.Δ. στην Πιερία και την Πέλλα ήταν προφανής. Εξίσου σαφές είναι ότι οι περιοδείες του από εδώ και στο εξής έχουν καθαρό προεκλογικό χαρακτήρα και ανάλογη στρατηγική στόχευση. Παραμένει εκτίμηση του προέδρου της Ν.Δ. ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά (με κάλπες κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο). Το δεύτερο σενάριο στην Πειραιώς είναι ότι, δεδομένου ότι η ημερομηνία των ευρωεκλογών ορίστηκε για τις 26 Μαΐου του 2019, θεωρείται ότι αυτή θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία για βουλευτικές στην Ελλάδα. Κι αυτό, διότι κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να προκηρύξει τις εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές και να πάει σε εθνικές κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2019 «σφαγμένος», όπως λένε στην Πειραιώς, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τούτων δοθέντων, όλα τα σενάρια οδηγούν στον Μάιο του 2019 και η Ν.Δ. αντιμετωπίζει το από εδώ και στο εξής διάστημα ως άτυπη προεκλογική περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι από το βήμα του συντονιστικού των «γαλάζιων» τομεαρχών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, πολλώ δε μάλλον όταν σε περιφερειακές εκλογές τοποθετούνται στελέχη πρώτης γραμμής και, άρα, δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα.
Εκλογικοί στόχοι
Η ανάβαση του κ. Μητσοτάκη στην Πιερία και την Πέλλα, πέρα από τον προφανή της μακεδονικό συμβολισμό, είχε και εκλογική στόχευση. Πρόκειται για τετραεδρικές περιφέρειες, τις περισσότερες εκ των οποίων η Ν.Δ. έχασε τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω του εκλογικού συστήματος. Πλέον, η Πειραιώς θεωρεί βέβαιο ότι θα τις κερδίσει κι ότι το αποτέλεσμα θα γυρίσει αντίστροφα (3-1 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ή 4-0, όπως εκτιμάται). Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να ενθαρρύνει αυτή τη στόχευση και διά της παρουσίας του. Η περιοδεία σε Πιερία και Πέλλα, εξάλλου, θα είναι το μοντέλο για τις από δω και στο εξής περιοδείες: ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα γυρίσει ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά θα προτάξει ιδιαιτέρως τις περιφέρειες που εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα «γυρίσει» υπέρ της Ν.Δ. και θα μεταφραστεί σε περισσότερες έδρες.
Εξάλλου κ. Μητσοτάκης όρισε τους τομεάρχες του κόμματος, επί της ουσίας, μέλη μιας άτυπης επιτροπής εκλογικού αγώνα, καθώς τους μοίρασε ευθύνες για όλες τις περιφέρειες της χώρας, αναθέτοντάς τους την πολιτική ευθύνη άλλων περιφερειών από αυτές στις οποίες εκλέγονται.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"