ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Δύσκολος γρίφος για την ελληνική προεδρία

Στο Ecofin το επόμενο επεισόδιο για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών

Στο Ecofin το επόμενο επεισόδιο για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών
Η επόμενη σκηνή του έργου για τη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγιανσης των τραπεζών της ΕΕ θα διαδραματιστεί στα Συμβούλια Eurogroup-Ecofin στις 17 και 18 Φεβρουαρίου. Η ελληνική προεδρία της ΕΕ έχει απευθύνει έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να υιοθετήσουν πιο ελαστική στάση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ αυτών και του Ευρωκοινοβουλίου.

Παρέμβαση για το θέμα και τη λειτουργία του Μηχανισμού έκανε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος, προτείνοντας να αποφασίζει ο νέος Μηχανισμός Εκκαθάρισης για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να είναι αποτελεσματικός.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, το ζήτημα του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης τραπεζών παραπέμπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίπεδο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν τη δυνατότητα επίτευξης δια-θεσμικής συμφωνίας, επί της οποίας θα εδράζεται η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.

Στο δε Συμβούλιο Ecofin, την επόμενη μέρα, αναμένεται να εξετάσουν την πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής εξυγίανσης, επί της οποίας διεξάγονται διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ελληνική Προεδρία της ΕΕ είναι της άποψης ότι, ελλείψει μιας τροποποιημένης διαπραγματευτικής εντολής, οι συνομιλίες με το Ευρωκοινοβούλιο (έναρξη 19 Φεβρουαρίου) θα αποδειχτούν εφιαλτικές.

«Κατά τη διάρκεια των τριλόγων, έχουν ανακύψει πολλές διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων (Συμβούλιο, Επιτροπή, ΕΚ). Λόγω της ιδιαιτέρως πολιτικής φύσης των διαφορετικών αυτών απόψεων, μια γενικής φύσης εντολή εμποδίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η Προεδρία ζητά, λοιπόν, μια ανανεωμένη εντολή, προκειμένου αν σημειωθεί πρόοδος να διερευνήσει συμβιβαστικές λύσεις», όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ελληνικής Προεδρίας προς τις εθνικές αντιπροσωπείες.

Για την Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, κρίνεται «ζωτικής σημασίας» να περιοριστεί ο διακυβερνητικός χαρακτήρας της συμφωνίας «στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», ώστε στην περίπτωση που απαιτείται η λήψη απόφασης για εξυγίανση πτωχευμένης τράπεζας «να περιοριστεί η έκταση των περιπτώσεων κατά τις οποίες το Συμβούλιο θα μπορούσε να εγείρει αντιρρήσεις κατά της απόφασης εξυγίανσης που έχει λάβει η Ενιαία Αρχή εξυγίανσης τραπεζών».

Σημαντικός επίσης κρίνεται ο περιορισμός της δυνατότητας παρέμβασης του Συμβουλίου στην εγγύηση σεβασμού του γενικού συμφέροντος, ενώ «οι λοιπές εξουσίες ελέγχου να αποτελούν αρμοδιότητα της Επιτροπής».

Άλλη δυνατότητα είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην περίπτωση λήψης απόφασης περί εξυγίανσης προβληματικής τράπεζας.

Τέλος, η ελληνική Προεδρία ζητά τη συμβολή των κρατών-μελών, προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο, το Ενιαίο Ταμείο εξυγίανσης θα πρέπει να έχει επαρκείς πόρους για να είναι αξιόπιστο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Προβόπουλος: να σπάσει ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ τραπεζών-κυβερνήσεων

Κριτική στον τρόπο λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού Εκκαθάρισης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών που θα τεθεί σε λειτουργία το 2014, άσκησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας σε συνέδριο στην Πολωνία επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο Νέος αυτός Μηχανισμός δεν θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιες τράπεζες είναι βιώσιμες και ποιες όχι, περιορίζεται η αποτελεσματικότητα του.

Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται σε πολλά επίπεδα, γεγονός που σε μία διαδικασία, όπως της εκκαθάρισης ενός πιστωτικού ιδρύματος αποβαίνει εις βάρος της αποτελεσματικότητας της, εξήγησε.

Προς επίρρωση της θέσεως του αυτή ο κ. Προβόπουλος ανέφερε τα επιτυχή αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα μετά την κρίση η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε με επιτυχία στην εκκαθάριση 12 τραπεζών. Από την εμπειρία αυτή προκύπτει ότι ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ ο Μηχανισμός αυτός πρέπει να διαθέτει αξιόπιστο απόθεμα κεφαλαίων. Τούτο αποτελεί όπως είπε σημαντική πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία, επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση, το Ενιαίο Ταμείο για την Εκκαθάριση θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για μέγιστη περίοδο 10 ετών.

Σε περίπτωση όμως που τα κεφάλαια δεν είναι επαρκή, η γενική προσέγγιση ορίζει ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι υπεύθυνες.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος η συνέχιση της εθνικής χρηματοδότησης του Ταμείου έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς διατηρείται ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ των τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Τέλος ο κ Προβόπουλος πρότεινε να περιοριστεί η μεταβατική περίοδος των 10 ετών που προβλέπεται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αποθέματος ασφαλείας για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου.

Και τούτο διότι ακόμη και μετά την παρέλευση 10ετίας οι πόροι του Μηχανισμού μπορεί να εξαντληθούν. Για αυτό είναι αναγκαίο το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (Τραπεζών) να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές.

Εκτίμησε δε ότι η εναρμόνιση του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων θα αποτρέψει τη φυγή καταθέσεων στο μέλλον σε περιόδους κρίσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 28% έφτασε η ανεργία τον Νοέμβριο



ΕΛΣΤΑΤ: Στο 28% έφτασε η ανεργία τον Νοέμβριο



Στο 28% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2013, απο 26,3% που ήταν τον ίδιο μήνα του '12 και 27,7% τον Οκτώβριο του '13. Σύφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, τον Νοέμβριο του 2013 οι άνεργοι έφτασαν τους 1.382.062 και ήταν κατά 78.041 περισσότεροι μέσα σε έναν χρόνο. Επίσης, μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή απο τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο του 2013, οι ανεργοι αυξήθηκαν κατά 5.698 άτομα.

Οι γυναίκες και οι νέοι παραμένουν οι κοινωνικές ομάδες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, με τις γυναίκες να εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας 32,2% και τους νέους 15-14 ετών 61,4%. Ποσοστά τα οποία είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2012.

Σε επίπεδο περιφερειών, στη χειρότερη θέση βρίσκεται η περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, με ποσοστό ανεργίας 29,7% και ακολούθησαν η Αττική, με 28,9% και η Ηπειρος - Δ. Μακεδονία με 28,8%.

Σε ότι αφορά την απασχόληση, απο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι μέσα σε ένα χρόνο (Νοέμβριος '12 - Νοέμβριος ΄13) οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν κατά 112.752, ενώ μέσα σε ένα μήνα (Οκτώβριος '13-Νοέμβριος '13) μειώθηκαν κατά 35.726.




ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:   Καταστρεφεται ολοκληρη η κοινωνια. Τι κανετε επιτελους;

 

Στ. Καλαφάτης η επιλογή Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη



Στ. Καλαφάτης η επιλογή Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη



Στην πρώτη της επιλογή, αυτή του κ. Σταύρου Καλαφάτη, κατέληξε τελικά η Νέα Δημοκρατία ως προς τον υποψήφιο που θα επιχειρήσει να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης από τον κ. Γ. Μπουτάρη.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του για την πόλη, δεχόμενος –σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου– τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την απόφασή του. Ο κ. Καλαφάτης αναμένεται να εγκαταλείψει το υπουργείο, καθώς υπέβαλε ήδη από χθες την παραίτησή του, η οποία και θα ενεργοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης νομοσχεδίου για τα δάση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει αντικατάσταση του κ. Καλαφάτη, χωρίς ωστόσο ο κ. Σαμαράς να έχει καταλήξει στο πρόσωπο, εξέλιξη απολύτως λογική, καθώς η υποψηφιότητα Καλαφάτη έκλεισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Παρά το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Καλαφάτη όπως και ενδεχόμενες υποψηφιότητες άλλων κυβερνητικών στελεχών (σ.σ. Φώφη Γεννηματά) στις δίδυμες εκλογές του Μαΐου αναζωπυρώνει σενάρια ανασχηματισμού, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει αντικατάσταση στελεχών ή ακόμη και κάποιες θέσεις θα μείνουν κενές, καθώς ο πρωθυπουργός μοιάζει να θέλει να κρατήσει το χαρτί του ανασχηματισμού για μετά τις εκλογές.

Οι δυσκολίες

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του επαναπατρισμού των συντηρητικών και αστικών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης που φαίνεται ότι έχουν μετακινηθεί υπέρ του κ. Γιάννη Μπουτάρη. Την προσπάθειά του, δε, δυσχεραίνει και ο εμφύλιος Τζιτζικώστα - Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, εμφανώς, καθιστά δύσκολες τις συνέργειες μεταξύ των περιφερειακών και των δημοτικών ψηφοδελτίων.

Μετά τη χθεσινή ανακήρυξη της υποψηφιότητας Καλαφάτη, το μοναδικό κενό αφορά την Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης εμμένει στον αυτοδιοικητικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του, κάτι που έπραττε παραδοσιακά και κατά τα χρόνια που ήταν υποψήφιος στον Δήμο Περιστερίου. Η τακτική αυτή πιθανότατα εξυπηρετεί και τη στρατηγική των μη χρισμάτων (σ.σ. που πάντως δοκιμάστηκε από τους χειρισμούς σε Αθήνα και Κεντρ. Μακεδονία), στην οποία επιμένει η Ν.Δ. Το πρόβλημα είναι, μάλλον, οι αντιμνημονιακές «γωνίες» στον λόγο του νυν δημάρχου. Πάντως, και παρά το γεγονός ότι χθες αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τη Ν.Δ. να εξετάζει την υποψηφιότητα του υφυπουργού Ανάπτυξης Θαν. Σκορδά, το ενδεχόμενο ενός ψηφοδελτίου Παχατουρίδη για την Περιφέρεια Αττικής μοιάζει το πλέον ισχυρό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι 100 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις κάλπες επαρκούν για να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στα μέτωπα της Αθήνας και της Κεντρικής Μακεδονίας, καίτοι δεν φαίνεται ότι υπάρχει, έστω και δύσβατος, δρόμος που να οδηγεί στην απόσυρση των κ. Κακλαμάνη και Τζιτζικώστα από την κούρσα. Σε αντίθεση, πάντως, με τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος μπήκε με ορμή στην προεκλογική αντιπαράθεση και με δηλώσεις του κόβει και τις τελευταίες επαφές με το Μαξίμου, ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος επιλέγει χαμηλούς τόνους και αναμένεται να εμμείνει αυτοδιοικητικά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Σωστη επιλογη! Καιρος ηταν.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"